1.2 - Παιδαγωγικές θεωρίες που υποστηρίζουν μικτές και συνεργατικές προσεγγίσεις

Μαθησιακοί στόχοι

  • 1: Η διερεύνηση και ανάλυση διαφόρων παιδαγωγικών θεωριών που στηρίζουν τις μεθοδολογίες της μικτής μάθησης.
  • 2: Η κατανόηση των αρχών και των συστατικών στοιχείων του Πολύπλοκου Προσαρμοστικού Συστήματος Μικτής Μάθησης (CABLS).
  • 3: Η εξέταση της εφαμοργής του πλαισίου της κοινότητας έρευνας σε περιβάλλοντα μικτής μάθησης.
  • 4: Η κατανόηση του μοντέλου SAMR και της σημασίας του στην ενσωμάτωση της εκπαιδευτικής τεχνολογίας.
  • 5: Η κριτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και των περιορισμών των παιδαγωγικών θεωριών για την υποστήριξη των προσεγγίσεων της μικτής μάθησης.

Παιδαγωγικές θεωρίες που υποστηρίζουν μικτές και συνεργατικές προσεγγίσεις

Σύμφωνα με τους Bonk και Graham (2006), η μικτή μάθηση αποτελεί "μέρος της συνεχιζόμενης σύγκλισης δύο αρχέτυπων περιβαλλόντων μάθησης" (σ. 2). Ωστόσο, τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων παράδοσης δεν είναι πανομοιότυπα και ο τρόπος ενσωμάτωσης ποικίλλει ανάλογα με το αν προέρχεται από το υπόβαθρο της διαδικτυακής μάθησης ή της παραδοσιακής διδασκαλίας στην τάξη.

Το σύνθετο προσαρμοστικό σύστημα μικτής μάθησης

Όπως τα ζώα ή οι οργανισμοί, τα Πολύπλοκα Προσαρμοστικά Συστήματα (ΠΠΣ) είναι δυναμικά δίκτυα διασυνδεδεμένων συστατικών που μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ως απόκριση τόσο σε εσωτερικές όσο και σε εξωτερικές αλλαγές. Συμπεριφέρονται με αναδυόμενο τρόπο, κατά τον οποίο οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συστατικών οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες. Από τη βιολογία έως την οικονομία, η θεωρία CAS χρησιμοποιείται για την εξήγηση φαινομένων σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Το σύνθετο προσαρμοστικό σύστημα μικτής μάθησης

Λόγω της έμφασής του στις ανάγκες του μαθητή, το Complex Adaptive Blended Learning System, που ονομάζεται επίσης CABLS, είναι ευρέως αποδεκτό και εφαρμόζεται παντού στον κόσμο, από τα χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές αποτελούν την πρωταρχική έμφαση αυτού του παραδείγματος, με όλα τα άλλα στοιχεία να επηρεάζουν το ένα το άλλο.

Το σύνθετο προσαρμοστικό σύστημα μικτής μάθησης

Υπάρχουν έξι στοιχεία στο σύστημα, όλα με τα δικά τους υποσυστήματα. Τα έξι αυτά στοιχεία είναι τα εξής:

  • ο μαθητής
  • ο δάσκαλος
  • η τεχνολογία
  • το περιεχόμενο
  • η μαθησιακή υποστήριξη
  • το ίδρυμα

Το πλαίσιο της Κοινότητας Έρευνας στη Μικτή Μάθηση

Το πλαίσιο CoI διευκολύνει την καθοδηγούμενη έρευνα με τον καθορισμό διδακτικών δραστηριοτήτων και την προσφορά συστάσεων σχετικά με τις μεθόδους και το περιεχόμενο της μικτής μάθησης που βασίζονται στη θεωρία και την πρακτική.
Η μεικτή μάθηση που χρησιμοποιεί το πλαίσιο CoI προωθεί δυνατότητες για αυτοαναστοχασμό, ενεργή γνωστική επεξεργασία, εμπλοκή και διδασκαλία από ομότιμους - όλα αυτά συνάδουν με τις τρεις αρχικές παρουσίες του πλαισίου CoI (κοινωνική παρουσία, γνωστική παρουσία και διδακτική παρουσία).

Μοντέλο SAMR

Το μοντέλο SAMR είναι μια μέθοδος για τη σταδιακή υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας και είναι κατάλληλο για την εκπαίδευση Κ-12. Μια στρατηγική για το μοντέλο SAMR είναι η σταδιακή υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας με τη μορφή του ψηφιακού μετασχηματισμού. Το μοντέλο SAMR βασίζεται σε μια λογική και εύλογη προσέγγιση και επικεντρώνεται κυρίως σε τέσσερα βασικά στοιχεία, τα οποία καλύπτονται λεπτομερέστερα παρακάτω.

  • Υποκατάσταση
  • Ενίσχυση
  • Τροποποίηση
  • Επαναπροσδιορισμός

Μοντέλο SAMR

Δραστηριότητα αναστοχασμού

Σκεφτείτε τις παιδαγωγικές θεωρίες που υποστηρίζουν τη μικτή μάθηση και τις συνεργατικές προσεγγίσεις που συζητούνται στις παρεχόμενες πληροφορίες. Εξετάστε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Πώς ενσωματώνετε επί του παρόντος τη διαδικτυακή και τη δια ζώσης διδασκαλία στη διδακτική σας πρακτική, αν το κάνετε καθόλου;
  • Εξετάστε το μοντέλο SAMR για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας. Σκεφτείτε πώς κάθε επίπεδο του μοντέλου SAMR (Substitution, Augmentation, Modification, Redefinition) μπορεί να επηρεάσει την εμπλοκή των μαθητών και τα μαθησιακά αποτελέσματα στην τάξη σας.
  • Αναλογιστείτε τη δική σας άνεση και επάρκεια όσον αφορά την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη διδακτική σας πρακτική. Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία σε αυτόν τον τομέα και σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να αναπτυχθείτε περαιτέρω;
  • Πώς θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με συναδέλφους για να αξιοποιήσετε παιδαγωγικές θεωρίες και τεχνολογικά εργαλεία για να βελτιώσετε τις μαθησιακές εμπειρίες των μαθητών σε ένα μικτό περιβάλλον;

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.

Contact:
EVBB - European Association of Institutes for Vocational Training
Sotiria Tsalamani
sotiria.tsalamani[at]evbb.eu